Nancy Pelosi, discurs istoric în cadrul vizitei în Taiwan. China continuă să lanseze avertismente

de: Anca Lupescu
03 08. 2022

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a declarat că deplasarea sa în Taiwan a avut ca scop să arate „fără echivoc” că Statele Unite „nu vor abandona” insula guvernată democratic.

Nancy Pelosi, vizită în Taiwan, în ciuda avertisentelor venite din China

„Suntem mândri de prietenia noastră de durată”, a declarat Pelosi, vorbind alături de președintele taiwanez Tsai Ing-wen la biroul prezidențial din Taipei, miercuri dimineață, ora locală.

„Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială și acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici”, a spus Pelosi.

Discursul lui Pelosi a venit la scurt timp după ce Tsai a lăudat angajamentul îndelungat al președintelui Camerei Deputaților în favoarea democrației și a drepturilor omului și i-a acordat cea mai înaltă distincție civilă din Taiwan, „Ordinul Norilor Propici cu Marele Cordon Special”.

„Aștept cu nerăbdare să afișez această distincție în biroul președintelui Camerei Deputaților sau să o port acolo, la Capitoliu, ca simbol al prețioasei noastre prietenii”, a declarat Pelosi.

Vizita lui Pelosi este prima dată în 25 de ani când un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA vizitează Taiwanul, o insulă autonomă, pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.

Pelosi a călătorit în Taiwan în ciuda avertismentelor atât din partea administrației Biden, cât și a Chinei, care a reacționat puternic după ce delegația congresului președintelui Camerei a aterizat marți la Taipei.

Armata chineză – Armata Populară de Eliberare, sau APL – a anunțat că va efectua exerciții militare de joi până duminică ca răspuns la vizita lui Pelosi, inclusiv exerciții aeriene și maritime comune și exerciții cu focuri reale.

Tsai i-a mulțumit miercuri lui Pelosi pentru vizita pe insula autoguvernată și a declarat că Taipei va face „tot ce este necesar” pentru a-și consolida capacitatea de autoapărare.

„În fața unor amenințări militare sporite în mod deliberat, Taiwanul nu va da înapoi”, a declarat Tsai la biroul prezidențial din Taipei.

„Vom susține cu fermitate suveranitatea națiunii noastre și vom continua să menținem linia de apărare a democrației. În același timp, dorim să cooperăm și să lucrăm în unitate cu toate democrațiile din întreaga lume pentru a proteja împreună valorile democratice.”

Angajament privind menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan

Tsai a declarat că se angajează să „mențină pacea și stabilitatea” în strâmtoarea Taiwan și a promis să facă din Taiwan o „forță stabilizatoare cheie” pentru securitatea regională și dezvoltarea comerțului global.

Anterior, miercuri, Pelosi a lăudat Taiwanul ca fiind „una dintre cele mai libere societăți din lume”, în primele sale remarci publice de când a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat insula în ultimii 25 de ani.

Pelosi și delegația din Congresul SUA pe care o conduce s-au întâlnit, de asemenea, cu membri ai Parlamentului taiwanez, schimbând amabilități cu vicepreședintele Taiwanului, Tsai Chi-chang, înainte de o întâlnire cu ușile închise.

„Așa că acum așteptăm cu nerăbdare conversația noastră despre cum putem lucra împreună, învățând de la dumneavoastră și împărtășind noi înșine câteva gânduri despre cum să protejăm planeta de criza climatică, cum să accelerăm și să învățăm de la dumneavoastră, cum abordați criza Covidiu, cum avansăm respectul pentru toți oamenii din țările noastre pe măsură ce mergem înainte”, a declarat Pelosi.

„Și, din nou, venim în semn de prietenie, vă mulțumim pentru leadership-ul dumneavoastră, vrem ca lumea să recunoască acest lucru”.

Tsai i-a mulțumit lui Pelosi pentru că a venit în Taiwan și a oferit „un sprijin solid ca o stâncă”, afirmând că vizita delegației congresului american reprezintă „cea mai puternică apărare și consolidare a valorii democrației și a libertății”.

China organizează exerciții militare cu muniție reală în jurul Taiwanului

Marți, Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a declarat că 21 de avioane de război chineze au făcut incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

Incursiunile au fost făcute de 10 avioane de luptă J-16, opt avioane de luptă J-11, o aeronavă de război electronic Y-9, o aeronavă de informații electronice Y-8 și o aeronavă de avertizare timpurie și control aerian KJ-500, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării într-o declarație de marți seară.

Armata taiwaneză a emis avertismente radio și a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitățile, a adăugat acesta.

China trimite frecvent avioane de război în zona ADIZ autodeclarată de Taiwan. Cele mai multe incursiuni înregistrate vreodată au avut loc pe 4 octombrie anul trecut, când 56 de avioane militare au zburat în zonă în aceeași zi.